You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.
logo

Belgrad FOREST -Social Facility-İstanbul

  • istanbul-architecture-forest-landscape-restaurant-gurme-cafe-orman (8)
  • istanbul-architecture-forest-landscape-restaurant-gurme-cafe-orman (9)
  • istanbul-architecture-forest-landscape-restaurant-gurme-cafe-orman (10)
  • istanbul-architecture-forest-landscape-restaurant-gurme-cafe-orman (11)
  • istanbul-architecture-forest-landscape-restaurant-gurme-cafe-orman (2)
  • istanbul-architecture-forest-landscape-restaurant-gurme-cafe-orman (3)
  • istanbul-architecture-forest-landscape-restaurant-gurme-cafe-orman (4)
  • istanbul-architecture-forest-landscape-restaurant-gurme-cafe-orman (5)
  • istanbul-architecture-forest-landscape-restaurant-gurme-cafe-orman (6)
  • istanbul-architecture-forest-landscape-restaurant-gurme-cafe-orman (7)
  • -M-istanbul-architecture-forest-landscape-restaurant-gurme-cafe-orman (1)

Nestled within the serene embrace of Istanbul’s Belgrad Forest, the Social Facility stands as a testament to sustainable architecture and harmonious coexistence with nature. Designed as an unending line of wooden structures, the facility seamlessly integrates into the natural surroundings, blurring the boundaries between indoor and outdoor spaces. This architectural marvel is a tribute to the intrinsic connection between humans and the environment, prioritizing visual continuity with the encompassing forest.

The primary architectural motif revolves around the use of wood, a material that not only echoes the forest setting but also embodies sustainability. The wooden structures intertwine gracefully, creating a sense of fluidity that mimics the organic forms found in nature. This design choice aims to build a dialogue between the man-made and the natural, fostering an environment where visitors feel immersed in the beauty of the Belgrad Forest.

In keeping with the commitment to sustainability, the facility employs an irregular structure, emphasizing the avoidance of disruption to the existing ecosystem. The architects have carefully preserved the natural topography, allowing the terrain to dictate the layout. This intentional irregularity serves as a reminder that architecture can coexist harmoniously with the environment, without imposing a rigid order upon it.

The delicate balance between indoor and outdoor spaces is achieved through the extensive use of glass as a protective element. Floor-to-ceiling windows provide uninterrupted views of the surrounding forest, allowing visitors to be enveloped by the ever-changing beauty of nature. These transparent barriers serve not only as a means of protection but also as a visual invitation for individuals to engage with the outdoors, fostering a sense of connection and appreciation for the natural world.

Central to the design philosophy is the commitment to building without demolishing the existing natural habitat. The architects have approached the project with a deep understanding of the ecological impact, ensuring that every element of construction respects and preserves the integrity of the Belgrad Forest. By seamlessly integrating the facility into the landscape, the architects have minimized the environmental footprint, embracing a sustainable ethos that aligns with the principles of responsible architecture.

In essence, the Belgrad Forest Social Facility stands as a testament to the marriage between architecture and nature. It is a place where the built environment and the surrounding forest exist in harmony, a celebration of sustainable design principles that invite individuals to connect with, appreciate, and protect the beauty of the natural world.

  • Share